Ben de psikoloji konusunda kafa yoran birisiyim ve şu soruları hep düşünüyorum. Gelin beraber konuşalım
Kendi zihinsel süreçlerimizi anlamak işe yarıyor mu?
Bence yardımcı oluyor. Yani en azından "neden böyle davranıyorum?" sorusuna cevap bulabiliyorsun. Ama tek başına her şeyi çözüyor mu? Eh, işte o kadar da değil.
Psikoloji okuyanlar bunu kendi hayatlarına uygulayabiliyor mu?
Şöyle söyleyeyim arkadaşım psikoloji okuyor ve diyor ki "Hocam, teoride her şey çok güzel ama kendi hayatımda uygulamak bambaşka bir şey." Yani bilgi güzel de, uygulamak ayrı bir durum.
Akademik bilgi vs. kendini yönetme
Bu ikisi harbiden farklı şeyler. Birinde kitaplardan öğreniyorsun, diğerinde hayatın içinde yaşayarak. Mesela futbol teorisini bilmekle sahada oynamak gibi düşün.
Psikoloji eğitimi vs. terapi
Dostlar, bu biraz şuna benziyor: Tıp okumak kendi kendine ameliyat yapabileceğin anlamına gelmiyor. Bazen profesyonel destek şart.
Bilinçli mi oluyorlar, stresli mi?
Ya açıkçası her ikisi de oluyor gibi. Bazı arkadaşlar "her şeyi çok analiz ediyorum artık" derken, bazıları "en azından ne olduğunu anlıyorum" diyor.
Kendi kendine terapi?
Bence bu biraz riskli bir düşünce ya. Yani evet bbazı teknikleri uygulayabilirsin ama bu tam anlamıyla terapi olmaz. Bu biraz kendi kendine diş çekmeye benziyor.
Sonuç olarak: Psikoloji bilgisi tabii ki faydalı ama "ben artık her şeyi çözerim" demek yerine, gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemek lazım. Bu işin uzmanları var sonuçta.