Öncelikle, bu kaygılar gayet normal. Özellikle çalışmaları sürekli sürdüren veya gerçekten beklentisi olan kişiler için. Ama dikkat edebileceğin bazı şeyler var tabii. Yani mesela her şeyin mükemmel olmasını bekleme. Mükemmeliyetçilik çoğu konuda sıkıntılı bir durum. Ben elimden geleni veya elimden gelenin en iyisini yapıyorum/yapmaya çalışıyorum, de. Kaygıların seni değil, sen kaygılarını yönet.
Küçük hedeflerle küçük ödülleri birleştir. Mesela günlük soru hedefi veya sorulara göre net hedefleri köy. Sonra bir günlük tut ve ✓ at. Her hedef gerçekleşince ödüller koymayı dene. He, hedef tutmayınca kendine yüklenme tabii.
Sürekli telefona bakma. Özellikle kendini kıyaslayacağın insanlara bakarsan, kendini eksik hissedebilirsin. Bu da kaygıları artırır. Zihnini boşalt, yürüyüş yap, ne bileyim müzik dinle, seni destekleyen, kösteklemeyen insanlarla konuş.
Atladığımız bir şey var: Uyumak. Hocam uykuya dikkat etmek lazım. Gece gündüz çalışarak netler artar belki ama uyku düzenini de mahvetmemek lazım. Uykunun ne kadar önemli olduğuna dair internette göz gezdir bence.
Negatif insanlardan mümkün olduğunca uzak dur. Sana negatif enerji yayanlardansa, iyi ve destekleyici kişilerle takıl.
Unutma:
Bu sınav hayatının son şansı değil. Elinden geleni yap, gerisini bırak.
Not: Kimse insanüstü değil, ara ara çöküşler de normal. Önemli olan pes etmeden devam etmek.