Bölümde okuyanlar daha iyi bilir ama işin mutfağında olan biri olarak konuşayım. Dersler baya teknik, yani "iki video izler geçerim" kafasıyla girersen zorlanırsın. Ağ güvenliği, kriptografi, etik hackleme gibi konular var. Kodlama bilmeden ilerlemek sıkıntı, Python, C++, hatta biraz Assembly falan bilmek işine yarar. "Abi ben hack yapacağım" diye gelen çok oluyor ama işin büyük kısmı saldırıdan çok savunma.
İş bulma mevzusuna gelirsek, sektör kaynıyor. Adam gibi kendini geliştirirsen iş bulman zor değil, hele sertifika falan alırsan (CEH, CISSP, OSCP) baya avantajın olur. Ama sadece diploma alıp “ben mezunum” diye beklersen hayal kırıklığı yaşarsın. Büyük firmalar, bankalar, hatta devlet kurumları bile sürekli siber güvenlikçi arıyor.
Maaşlar? İyi. Daha doğrusu, kendini geliştirmişsen iyi. Başlangıçta ortalama maaşlarla girersin ama birkaç yıl tecrübeyle 6 haneli rakamlar görürsün. Yurtdışına açılırsan dolar-euro ile çalışırsın, orası ayrı mesele.
Yeni başlayacaklara tavsiyem:
Kodlama öğren. Python şart, mümkünse biraz C falan da bak.
Lab ortamında çalış. Hack The Box, TryHackMe gibi platformları sömür.
Sertifika kovala. İş görüşmelerinde "ben biliyorum" yerine, elinde belgeyle gitmek fark yaratır.
Gündemi takip et. Siber güvenlik her gün değişiyor. Twitter, Reddit, bloglar falan önemli.
Sadece saldırıya değil, savunmaya da odaklan. Red Team cool ama Blue Team de işin büyük kısmı.
Özetle, bölüm ağır ama sektör sağlam, iş var, maaşlar tatmin edici. Emek verirsen karşılığını alırsın. Eğer bu işlere kafan basıyorsa, net gir derim.